Általános információk

Kutatószolgálat:

Tájékoztatjuk kutatóinkat, hogy a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérő1 szóló 1995. évi LXVI. törvény 27. § (3) bekezdése értelmében 2009. április 1-jétől új szolgáltatási díjat vezet be a levéltár.

A levéltár munkatársai kutatói kérésre levéltári kutatást nem végeznek. Abban az esetben, ha az arányosság elve alapján a személyes megjelenés mind a kutatásban érdekelt félnek, mind a levéltár kutatószolgálatának indokolatlan többletmunkával, illetve költséggel járna, a kutatószolgálati csoportvezető dönthet úgy, hogy a postai úton vagy ímélben megfogalmazott kérést a kutatószolgálat teljesíti, azaz egyes adatoknak utánanéz. A döntés során figyelembe veszi, hogy a kérés teljesítésére fordított munkaidő nem haladhatja meg a kutató személyes megjelenése esetén a kutatószolgálat munkatársai által a kutató kiszolgálására fordítandó várható időt és energiát, valamint tekintettel kell lennie a Levéltár munkatársainak leterheltségére. A kérés teljesítésének elutasítását a kutatószolgálati csoportvezető a kutató felé nem köteles megindokolni.

A kutatási megbízás térítési díja ráfordított munkaóránként 2000.- Ft + Áfa (2500.- Ft). A térítési díj felszámolása negyedóránként történik, minden megkezdett negyedóráért 500.- Ft + Áfa (600.- Ft) térítési díj fizetendő. A térítési díj a kutatás eredményétől függetlenül felszámításra kerül. A válaszlevél és a számla kiküldése postai úton, utánvéttel történik, ezért kérjük a kutatókat, pontos postai elérhetőségük megadására.
A levéltár őrizetében lévő anyagokról, a kutatási lehetőségekről adott tájékoztatás térítésmentes.

A Magyar Nemzeti Levéltár Kutatótermeinek Működési Szabályzatát és Kutatói Szabályzatát lásd a mellékletben!

Veszprém Megyei Levéltár elérhetőségei

2017. január 16-ától új Kutatási szabályzat lépett életbe a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben. Az új dokumentum részletesen szabályozza a védett adatokat tartalmazó iratok kutatásakor követendő eljárást, továbbá tartalmazza az anyakönyvi kutatás és az egyre növekvő digitális levéltári állományban történő kutatás szabályait.
A kutatási kérelmekhez benyújtandó nyilatkozatokat szintén a mellékletek között találják.