Recept Karácsonyra

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánunk!
2019.12.16.

Az alább közölt dokumentum a Wattay-Zboray család iratanyagában, egy 1912-ből fennmaradt szakácskönyvben található.

Mézeskalács I-től:

Egy jó tetézett meszely rozs lisztet kell tetézett kanál kemény mézzel és egy kis marok porcukorral, fahéjjal és finom szegfű borssal el dörzsölni. Azután egy nagy tojás sárgával gyúró deszkán nagyon ki dolgozni, azután kézről és deszkáról letisztítani, folytonosan liszttel hintve gyúrni, körülbelül egy kis meszely lisztet bele gyúrni mindaddig, míg szép sima és oly kemény lesz, mint a pogácsa tészta. Végül kis ujjnyi vastagságra kinyújtani, kis szaggatóval kiszurkálni. Kikent és vastagon liszttel hintett pléhbe, sütőbe világos barnára megsütni.

Megjegyzés: 

Forrás:         

MNL PML XIII. 21.: A Wattay-Zboray család iratai 1779–1998.

Gaálné Barcs Eszter és Sebiány Noémi

Utolsó frissítés:

2020.01.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges