Bővülő történelem

Emigrációs iratok gyűjtése a Mikes Kelemen program keretében
2016.11.04.
2016. november 3-án „Bővülő történelem - Emigrációs iratok gyűjtése a Mikes Kelemen program keretében” címmel újabb eseményt rendezett a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete a „Nyitott Levéltárak 2016” programsorozat keretében.

A rendezvényt az emigráns iratok hazahozatalának, gyarapításának és közzétételének, az ebben kifejtett több éves tevékenységünknek szenteltük. Külföldre szakadt hazánkfiainak személyi és családi anyagai, gyűjteményei, egyesületeik iratai ugyanis kiemelt gyűjtési területünkké váltak az elmúlt években. Azok a diaszpórában élő honfitársaink, akik még értik és kezelik a külföldön található, magyar vonatkozású iratanyagokat, sokszor nem látják biztosítottnak az iratok hosszabb távú megőrzését második hazájukban.

A Magyar Nemzeti Levéltár folyamatosan közreműködik az európai és tengerentúli emigráció iratanyagának szervezett hazahozatalában, az iratanyagok levéltári struktúrájának kialakításában, majd kutathatóvá tételében. Ezt egyrészt a Miniszterelnökség által életre hívott Mikes Kelemen Program, másrészt a Nemzeti Kulturális Alap által finanszírozott Ithaka-Program segítségével tesszük. Ebbéli tevékenységünket, annak sokszínűségét és szakmai kihívásait mutattuk be az érdeklődőknek.

A rendezvényt dr. Rácz György országos levéltári főigazgató-helyettes nyitotta meg, köszöntőt pedig dr. Kádár Zoltán, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke mondott. Ezt követően ismertette tapasztalatait dr. Arany Krisztina főlevéltáros, Hungarika munkacsoport-vezető (MNL OL), Kovács Eleonóra főlevéltáros, Ithaka-küldött (MNL OL), Rényi Mátyás Attila (a 2015/16-os Mikes-évad Sydney-ben dolgozó kutatója), Horváth Réka (a 2015/16-os Mikes-évad New Yorkban dolgozó kutatója), valamint Bakó Zsigmond segédlevéltáros (MNL OL).


dr. Rácz György országos levéltári főigazgató-helyettes megnyitja a rendezvényt
 
 
dr. Kádár Zoltán, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke köszöntőt mond
 
 
dr. Arany Krisztina főlevéltáros, Hungarika munkacsoport-vezető előadása

 
 
Kovács Eleonóra főlevéltáros, Ithaka-küldött előadása

 
 
Rényi Mátyás Attila (a 2015/16-os Mikes-évad Sydney-ben dolgozó kutatója) előadása

 
 
Horváth Réka (a 2015/16-os Mikes-évad New Yorkban dolgozó kutatója) előadása

 
 
Kerekasztal- beszélgetés
 
 

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, melyet M-Szabó Dorottya főlevéltáros (MNL OL) vezetett. Az esemény zárásaként az érdeklődők megtekinthették a rendezvényhez kapcsolódó, az iratajándékozásokat bemutató, „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című vándorkiállítást.

Fotók: Czikkelyné Nagy Erika

Utolsó frissítés:

2017.02.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges