II. Levéltári Piknik

2018.06.22.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Budapest Főváros Levéltára idén 2. alkalommal rendezte meg a Levéltári Pikniket a nemzetközi levéltári naphoz kötődően, amely lehetőséget adott a Tolna Megyei Levéltárnak is arra, hogy bemutassa az itt folyó szakmai munka egy speciális területét, a levéltár-pedagógiát. 

Ennek keretében levéltárunk a piknikre egy mindig nagy izgalmat kiváltó témát, a Tolna megyei boszorkányokat "vitte el" saját tervezésű társasjáték formájában. A társasjáték főhőse ezúttal is Sánta Pila 18. századi paksi bábaasszony volt, aki boszorkányszombatra invitálta a játékosokat. Hogy kiből lesz boszorkány és ki az, aki tisztázhatja magát a vádak alól, arról a játékkártyák utasításai alapján adható aranytallérok és lyukas garasok gondoskodnak. A játékkártyák Tolna megye boszorkánypereinek leírásai alapján valós eseteket dolgoznak fel, talán ezért is nem a gyermekek, hanem a felnőttek körében aratott nagy sikert a játék.

 

Kiegészítésként gyógyfüvekkel is ismerkedhettek kicsit a Tolna Megyei Levéltár sátrába betérők, melynek apropóját az adta, hogy a boszorkánynak kikiáltott emberek köztudottan jól ismerték a gyógyhatással bíró növényeket, így azt is tudták, hogy melyik árthat embernek, állatnak egyaránt. 

 

Utolsó frissítés:

2018.10.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges