családtörténet

Átadták az "Év Kutatóhelye 2018" díjat Gyulán

A díjat három kategóriában ítélik oda a MACSE tagok szavazatai alapján. A 2018-as évben belföldi kategóriában az MNL Békés Megyei Levéltárát, külföldi kategóriában az Erdélyi Genealógiai Társaságot, internetes adatbázis kategóriában Gudenus János adatbázisát díjazta a tagság.

Oszd meg velünk a történeted!

A Magyar Nemzeti Levéltár a levéltári törvény alapján folyamatosan gyarapítja gyűjteményét magániratokkal ajándék, letét, vagy vásárlás útján. Az országos jelentőségű családok, kiválóságok, tudósok, művészek, írók hagyatékának átvétele mellett fontosnak tartjuk a hétköznapok dokumentálását, ezért szívesen várunk régi családi fényképeket, írott emlékeket vagy a kisebbségi létre vonatkozó emlékeket is.

2016-ban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára nyerte el az „Év Kutatóhelye” Díjat

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) 2011-ben alapította meg „Az Év Kutatóhelye Díjat”, amelyet tagjai szavazatai alapján ítél oda annak a belföldi, valamint külföldi levéltárnak, múzeumnak, könyvtárnak, 2016-tól pedig már önállóan web-helynek is, amely a családtörténet-kutatóknak kiemelt szakmai és emberi segítséget nyújt.

Utazás a családfám körül

A többhetes előkészítő munkálatok során fontos volt számunkra a szakmai és módszertani szempontok mellett a környezettudatos gondolkodás közvetítése is. Ezért – lehetőség szerint – igyekeztünk újrahasznosított anyagokat felhasználni. Így készültek a „tanult” levéltáros „tanulatlan” kezei által a családkutatást szimbolizáló „családfa” és bélyegzőfák, illetve „avult meg” a bélyegzőpárna tokja. Nyomdai „lehulló” papírhulladékból készültek a szóróanyagaink: matricák, könyvjelzők és az okleveleken használt papírfelzetes pecsétutánzatok.

Családkutató tanfolyam az MNL Tolna Megyei Levéltárában

Ruzsa Éva főlevéltáros, igazgatóhelyettes megnyitójában elmondta, hogy a tanfolyam regionális levéltári program keretében került megrendezésre: az MNL Somogy Megyei Levéltára és Baranya Megyei Levéltára szintén ezen a napon tartotta nyitó előadásait ugyanazon tematika mentén.

Kisvajkai és kőröshegyi Vajkay Ákos nyugalmazott levéltáros „nézegette, silabizálta a latin nyelvű adományozó leveleket … egy szempillantás és látta, hogy sarjadznak szét a különböző nemzetségek… élvezte a hivatását minden érzékével… itt élt, a múltban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - családtörténet csatornájára