1848-as forradalom

Több ezer látogató a március 15-i ünnepségen az Országos Levéltárban

A 3000-nél is több látogató a Felelős minisztériumot Buda-Pesten” – Eötvös, Kossuth, Széchenyi nyomábantematikájú programon a korszak legfontosabb szereplőit idézhette fel, kódolt üzeneteket fejhetett meg, ehhez kreatív tudásra és néhol családi csapatmunkára is szükség volt.

A tábori kórházak betegeinek és sebesültjeinek a segélyezése céljából alakult meg 1849 elején Debrecenben a Nőegylet. A tagok legfontosabb feladatuknak az élelmiszerek, fehérnemű, ágynemű, illetve az ezek megvásárlásához szükséges adományok gyűjtését tekintették.

Tovább

Könyvbemutató | Dósa Elek: Marosszék 1848 – 1849

A könyvbemutatón köszöntőt mond L. Balogh Béni, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának tudományos titkára és Hermann Róbert, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese. A kötetet Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum vezetője mutatja be.

A szabadságharc legfiatalabb tábornokának elhúzódó kinevezése

Czetz János (1822–1904) a fiatal császári-királyi tisztek közé tartozott, ők a szabadságharc idején nagyjából a húszas éveik végén, a harmincas éveik elején játak. Életüket a politikai változások következtében kialakult háborús helyzet alapjaiban változtatta meg.

Március 15. az MNL Országos Levéltárában

1. állomás Kormányhivatal
A látogatók összeállítják az első felelős magyar kormány tagjainak névsorát minisztériumonként levéltári források segítségével.

2. állomás Belügyminisztérium
Találd ki! Társasjáték formájában, a forradalom és szabadságharc szereplőit kell, jellemző tulajdonságaik alapján beazonosítani, felismerni, kitalálnia a gyerekeknek.

Tanuljon törökül Kossuthtal!

Szerzők: Apáti Anna Zita és Schmidt Anikó

A világosi fegyverletétel után négy nappal, 1849. augusztus 17-én, Kossuth Lajos, volt kormányzó török földre menekült, ahol Vidinben csatlakozott a több ezres létszámot számláló magyar emigránsokhoz. A menekültek többsége a szabadságharcban részt vett, hozzátartozóikat hátrahagyó katonából állt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - 1848-as forradalom csatornájára